Завершився 2016 рік. Він видався динамічним, багатим на події та досягнення. За традицією кожного року ми підсумовуємо трудові здобутки.

У Держреєстрі України 81 сорт миронівської селекції, з них 4 сорти вперше внесено у 2016 році. На сортовипробування передано 18 сортів, ще 11  підготовлено до передачінаступного року. Наші сорти успішно випробовуються в Угорщині та Молдові. Найбільш задоволені угорці низькорослою озимою пшеницею Світанок миронівський, який вже є кандидатом на внесення до Реєстру країни. Враховуючи, що Угорщина входить до ЄЕС та ОЕСD, сортовипробування у цій країні відкриває миронівським сортам шлях до насіннєвого та зернового ринків Європи. Гарні показники й у наших ярих сортів у Молдові.У підпорядкування інституту передано державне підприємство «Дослідне господарство «Правдинське» МІП» на Сумщині.

4

На демонстраційному полігоні миронівських сортів в Угорщині

6

Візит гостей із Молдови (зліва направо): директор з виробництва ТОВ «Русагро-prim» Василь Гроздєв,

директор «Seed-Trade» Андрій Міхалакі, директор МІП Олександр Демидов,

директор ТОВ «Голсерв-агро» Іван Гуранді, заступник директора МІП Володимир Гудзенко

У 2016 році директора інституту Олександра Анатолійовича Демидова обрано членом-кореспондентом НААН. Він став другим після академіка Василя Миколайовича Ремесла директором Миронівського інституту пшениці, обраним членом Академії. Це високе звання керівника нашої установи є підсумком напруженої творчої праці всього колективу інституту і свідчить про великі успіхи у науковій діяльності, практичні досягнення у виробництві та широкі перспективи на майбутнє. За вагомий внесок у розвиток української державності як лауреат V Міжнародного проекту «Україна й українці – цвіт нації, гордість країни» Олександр Анатолійович Демидов нагороджений орденом «Патріот України» і Грамотою «За проявлений патріотизм та бездоганне служіння Україні» та занесений до Книги Пошани «Твої імена, Україно», яка щороку видається в рамках цього проекту. 

3

Народний депутат України Олег Мусій та Олександр Демидов директор Миронівського інституту пшениці ім. В.М. Ремесла

       За розробку та вдосконалення технології і досягнення значних показників продуктивності Миронівський інститут пшениці удостоєний Диплому і пам’ятної відзнаки як переможець всеукраїнського конкурсу в номінації «Лідер  агропромислового комплексу України 2016», а також нагороджений Грамотою Верховної Ради України за заслуги перед українським народом. Миронівський інститут пшениці посів ІІІ місце серед установ НААН за кількістю коштів, зароблених на 1 бюджетну гривню.

11

Народний депутат України Микола Кучер вручає директору МІП Олександру Демидову нагороду, якої удостоєний Миронівський інститут пшениці імені В.М. Ремесла НААН, – Грамоту Верховної Ради України за заслуги перед українським народом

     Рік, що відходить, видався щедрим на захист дисертацій. Колектив миронівських науковців поповнився одним доктором та шістьма кандидатами сільськогосподарських наук. Наукові керівники аспірантів і здобувачів – доктори і кандидати наук нашого інституту. Це свідчить про високий професіональний рівень наших науковців.

2

Миронівські науковці, які захистили дисертації впродовж 2016 року

7

Зліванаправо: дисертант Владислав  Судденко, офіційний опонент  професор Василь Саблук, науковий керівник член-кореспондент НААН Світлана Каленська,офіційний опонент професор Артур Рожков, завідувач відділу насінництва МІП Андрій Сіроштан

Наказом Міністерства освіти і науки України Миронівському інституту пшениці видано ліцензію на освітню діяльність у сфері вищої освіти на третьому (освітньо-науковому) рівні в галузі 20 «Аграрні науки та продовольство» за спеціальністю 201 «Агрономія», тобто на відкриття аспірантури.

У 2016 році відкрито сайт, на якому розміщені електронні версії статей збірників наукових праць «Миронівський вісник» (mv-mip.com.ua). 

У 2016 році відбулося багато подій та заходів. На високому рівні проведено Всеукраїнський день поля з міжнародною участю, на який з’їхалосьблизько 400учасників, серед них представники насінницьких компаній та сільгоспвиробники з Угорщини, Молдови, Білорусі та Литви. Організовано семінар-навчання для керівників, агрономів і спеціалістів агрослужб, сільгосппідприємств різних форм власності від великих агрохолдингів до фермерських господарств. Радою молодих учених проведено IV Міжнародну науково-практичну конференцію молодих учених, за матеріалами якої видано збірник. На базі МІПпройшла регіональна нарада з проблем насінництва та забезпечення науково-дослідних установ, державних підприємств, дослідних господарств мережі НААН добазовим насінням. За активну участь Інститут відзначений Дипломом виставки «АГРО-2016».

5

На День поля з’їхалось близько 400 учасників

10

Учасники АГРО-2016 з Миронівського інституту пшениці 

Цього року інститут відвідали представники відомих наукових установ світу – керівникМіжнародної програми з покращення озимої пшениці докторОлексій Моргунов (CIMMYT, Туреччина), а також група науковців з Ноттінгемського університету (Великобританія). Мета візиту – співпраця у дослідженнях стійкості пшениці озимої та ячменю ярого до абіотичних та біотичних чинників, обмін гермоплазмою.

     Увінчався рік знаменною подією – з нагоди 150-річчя від народження великого вченого-агробіолога Соломона Львовича Франкфурта був відкритий меморіальний камінь для увічнення пам’яті про фундатора Центральної дослідної станції, від заснування якої веде свою історію інститут. Миронівський інститут був також співорганізатором присвяченої ювілею вченого наукової конференції, що відбулась у  Києві.

8

Поважний ювілей державного рівня

Миронівський інститут пшениці впевнено крокує у Новий рік. Мета незмінна – створення нових сортів та збільшення посівних площ, розширення міжнародного співробітництва, збільшення кількості висококваліфікованих наукових кадрів.

Успіх будь-якої справи залежить від згуртованості колективу, і саме таким є колектив досвідчених миронівських науковців!