2

У президії семінару: (зліва направо) перший заступник голови Миронівської РДА Костянтин Жданов, директор департаменту агропромислового розвитку Київської облдержадміністрації Сергій Шупик, заступник директора МІП з наукової роботи Володимир Гудзенко

7 грудня в МІП пройшов семінар «Державна підтримка сільського господарства на 2018 р. та актуальні питання аграрного сектору Київської області» під головуванням директора департаменту агропромислового розвитку Київської облдержадміністрації Сергія Миколайовича Шупика. Захід організований департаментом АПР Київської ОДА за сприяння Миронівської райдержадміністрації, яку представляв перший заступник голови Миронівської РДА Костянтин Володимирович Жданов. Участь у семінарі взяли начальники та спеціалісти райуправлінь АПР, керівники ТОВ та фермерських господарств і підприємств, бухгалтери, агрономи, зоотехніки та інші спеціалісти господарств Миронівського, Богуславського, Кагарлицького, Рокитнянського, Обухівського та Ставищанського районів Київської області. Для надання інформації та роз’яснення запланованих семінаром питань були запрошені спеціалісти держустанов агросектору та представники компаній.

З «Програмою державної підтримки сільського господарства у 2018 році» слухачів ознайомила Лідія Литвиненко, начальник відділу фінансово-кредитного забезпечення департаменту АПР КОДА. Держпідтримка проводиться за трьома напрямами:

- розвиток тваринництва (дійне стадо, ВРХ та молодняк ВРХ), зокрема,  передбачається компенсація за вкладені в розвиток галузі кошти;

- розвиток вітчизняного машинобудування – компенсація вартості придбаної саме вітчизняної сільгосптехніки та обладнання;

- підтримка фермерських господарств та підприємств, у користуванні яких до 100 тис. га земель; на надання кредитів виділено 1 млрд. грн.; особливо фінансуються насадження молодих садів, ягідних плантацій та розвиток хмелярства.

Про стан посівів озимих зернових культур під урожай 2018 р. доповів заступник директора МІП з наукової роботи Володимир Гудзенко.

Генеральний директор компанії «Прайм Лаб Тек» Людмила Василенко у доповіді «Якісний аналіз грунтів – основа збереження та підвищення родючості земель сільськогосподарського призначення» навела, на жаль, невтішні дані. Незважаючи на те, що прославлені українські чорноземи за своєю площею дорівнюють площі Великої Британії, що  в Україні найбільше у світі різноманіття грунтів (33 види) і в нашій державі на сьогодні залишилось тільки  17 % неосвоєних земель (у країнах Європи зазвичай таких земель до 30 %), посівні площі в Україні використовуються інтенсивно, але неефективно – невисокі врожаї, величезних темпів набирає деградація грунтів, що за 20 років призведе до опустелювання великих територій. Для встановлення правильного «діагнозу» сьогодні необхідний лабораторний аналіз грунтів тієї чи іншої земельної ділянки, теплиці або посівів культури чи готової сільгосппродукції. Такі широкі послуги щодо взяття проб, лабораторних аналізів та експрес-аналізів на новітньому обладнанні, розшифровки їх результатів, практичного супроводу, консультацій та рекомендацій надає компанія «Прайм Лаб Тек». До слова, такі дані необхідні для продукції на експорт.

Про управління погодними ризиками в агробізнесі розповіла Тетяна Бривко, консультант Проекту IFC(група Світового банку) «Розвиток фінансування аграрного сектору в Європі та Центральній Азії». У сільському господарстві 60 % втрат продукції рослинництва – це саме погодні ризики (порівняно з втратами від шкідників, хвороб тощо). Україна розташована в зоні ризикованого землеробства. Кожні 2–3 роки відбуваються погодні «катастрофи» у вигляді посух, заморозків тощо. Тенденція до змін клімату може зсунути до 2060 р. кліматичні зони на 200–300 км з півдня на північ, що може змінити набір культур та технології вирощування. Один із способів управління погодними ризиками – агрострахування, тобто страхові відшкодування виробникам за втрати стратегічних культур унаслідок заморозків або посухи.

Багато запитань було поставлено головному редактору журналу «АгроPRO» Ельвірі Ткачовій, яка презентувала доповідь «Актуально про податкове, земельне та трудове законодавство у 2018 році». Зокрема, вона розповила про типові договори оренди землі та індексацію виплат. У листопаді цього року затверджено положення про такий обов’язковий додаток до типового договору про оренду землі, як агрохімпаспорт грунтів. Говорила Е. Ткачова і про податкове навантаження та правила виплати податків.

На семінарі було висвітлено багато гострих питань в аграрній сфері, які заслуговують особливої уваги агропідприємців. Учасники семінару отримали довідкову літературу та номери телефонів для конкретних консультацій зі спеціалістами департаменту АПР та представниками компаній.  

1

3

4

5

6

7