ozymi

Метеорологічні умови протягом осіннього періоду 2018 р., характеризувалися підвищеним температурним режимом на фоні достатнього зволоження. Середньомісячна температура повітря лише у листопаді місяці була нижче середньобагаторічної на 1,1 ºС, решта місяців відмічене підвищення температури на 1,9–2,3 ºС порівняно з багаторічною. Сума опадів протягом місяця лише в вересні перевищувала багаторічний показник на 28,4 мм, в жовтні та листопаді дефіцит становив 16,0–17,3 мм. Припинення вегетації зафіксовано 6 листопада. Середньодобовий перехід через 0 ºС у бік зниження відбувся 13 листопада.

            Початок зимового періоду відзначався підвищеними температурами, середньомісячна температура грудня була на 0,4 ºС вище норми. Вночі та вранці температура повітря знижувалась до мінус 11,7 ºС (3.12.), а в день максимальна підвищувалась до 3,7 ºС (4.12.) Абсолютний мінімум за неповний зимовий період становив мінус 18,1 ºС (22.01) та -3,0 (31.11) на глибині залягання вузла кущення. Максимальна температура плюс 4,5 ºС відмічено 4 лютого. Промерзання ґрунту протягом грудня – лютого місяця фактично відсутнє. Максимальна висота снігового покриву становила до 40 см.

На час припинення вегетації рослини озимої пшениці знаходились на II етапі органогенезу, коефіцієнт кущіння сягав до 4 стебел, кількість коренів вторинної кореневої системи – до 2,5 шт., рослини озимого ячменю знаходились на II етапі органогенезу, коефіцієнт кущіння становив у середньому 3,5 стебел, кількість коренів вторинної кореневої системи – 1,4 шт. На період припинення вегетації рослини пшениці та ячменю накопичили достатній вміст цукрів на вузлах кущіння – 41,2 % у пшениці та 45,2 % в ячменю.

Результати відрощування монолітів озимих зернових відібраних 25.01.2019 р. свідчить про відсутність випадання рослин, незворотних пошкоджень конусу наростання не виявлено. Станом на 15 лютого вміст цукрів у вузлі кущіння в пшениці озимої в середньому становить 32,4 % (табл.).Для порівняння в 2016 р. – 35,3 %, 2018 р. – 29,8 %. Вміст цукрів у вузлі кущіння в ячменю озимого становить 32,6 %, у 2016 р. – 26,5 % у 2018 р. – 26,7 %. Рослини перебувають в доброму стані.

Стан посівів озимих зернових культур (МІП, 15.02.2019 р.)

Сорт Довжина конуса наростання, мм Етап органогенезу % цукрів у вузлі кущіння*
Пшениця озима 0,53 II 32,4
Ячмінь озимий 0,75 к. II – п. III 32,6
* вміст цукрів у вузлах кущіння з розрахунку на абсолютно суху речовину