ЮкатанУ Реєстрі сортів рослин України з 2007 р.

Рекомендований для вирощування в Лісостепу.

 

             Автори: І.А. Шубенко, Н.П. Шубенко, В.В. Моргун, Н.В. Василенко,

                          А.І. Шубенко

Господарські та біологічні характеристики:

* Високоврожайний, максимальна врожайність 83 ц/га; середня врожайність в обласних центрах експертизи сортів рослин 52,9 ц/га, що на 17,8 % перевищує стандарти

* Середньостиглий (вегетаційний період 87–94 дні)

* Cтійкий до весняних приморозків та високих температур і посухи

* Екологічно пластичний

* Стійкий до вилягання

* Посухостійкий

* Стійкий до обсипання

                                                                                                                            * Стійкість (бал) проти борошнистої роси – 7,

                                                                                                                            плямистостей листя – 7–8 

Якість зерна. Пивоварного використання. Маса 1000 зерен 44,2–49,0 г. Вміст білка 10–11,5 %, екстрактивність 80,2 %, плівчастість 8,9 %.    

Апробаційні ознаки. Різновидність нутанс. Середньорослий (75–92 см). Кущ напівпрямий. Вушка мають загострену форму верхівки та перекриваюче охоплення соломини. Колос дворядний, циліндричний, середньої довжини і щільності, солом'яно-жовтий. Ості довгі, зазублені, мають антоціанове забарвлення на кінчиках. Зернівка видовжено-еліптична, світло-жовта, тонкозморшкувата. Основна щетинка зернівки периста. 

Агротехнічні вимоги.  Сорт універсального типу. Обов’язковим є протруєння насіння одним із  дозволених для використання протруйників. Оптимальний строк сівби – фізична стиглість грунту. Рекомендована норма висіву 4,0–4,5 млн. схожих насінин на 1 га. Глибина загортання насіння 4–5 см з обов’язковим прикочуванням посіву важкими котками. Норму добрив розраховують балансовим методом виходячи з агрохімічної характеристики ґрунту та запланованого врожаю. За вирощування на пивоварні цілі дозу азотних добрив зменшують на 25–30 %. Догляд за посівами – регулювання чисельності бур’янів, розвитку хвороб і розповсюдження шкідників.