У Реєстрі сортів рослин України з 2002 р.

Рекомендований для вирощування в Лісостепу.

Автори: В.С. Гірко, О.Г. Дубина

Господарські та біологічні характеристики:

* Високоврожайний, максимальна врожайність  90 ц/га

* Середньостиглий

* Зимостійкість висока 

* Стійкий до вилягання та обсипання

* Посухостійкий

* Імунний проти  грибних хвороб

Якість зерна. Зернового використання. Маса 1000 зерен 49–50 г. Вміст протеїну 13,03 %.  Хлібопекарські якості за житньої технології випікання хліба  добрі.

Апробаційні ознаки. Різновидність еритроспермум. За морфотипом та біологічними особливостями ближче до озимої пшениці, ніж до жита. Рослини міцні, невисокі (110–112 см), з восковим нальотом. Добре кущиться, має синхронний тип розвитку бокових стебел. Кущ у період кущіння напівстоячий. Стебло під колосом опушене. Колос веретеноподібний, великий, остистий, жовто-білий, напівпониклий. Ості довгі, пружні. Колоскова луска видовжена, ланцетна, плече на нижніх лусках вузьке, скошене. Кільовий зубець довгий, гострий. Опушення нижньої колоскової луски слабке. Зернівка червона, велика, видовжена, борозенка неглибока, неширока.

Агротехнічні вимоги.  Сорт інтенсивного типу. Придатний для вирощування за екологічно чистою ресурсозберігаючою технологією. Кращі попередники – однорічні та багаторічні трави, кукурудза на силос, горох на зерно; задовільні – ярий ріпак, однорічні трави, стерньові. Основний обробіток грунту своєчасний і диференційований залежно від попередника. Передпосівний обробіток обов’язковий. Добре реагує на внесення добрив восени (N30P60K60) та азотне підживлення весною (N30-40) особливо у вигляді КАС. Може формувати врожай і на менш родючих, закислених грунтах, навіть за надпізніх строків сівби (до 15 листопада). Протруювати насіння проти грибних хвороб лише за потреби. Норма висіву 4,0–4,5 млн схожих насінин на 1 га.Глибина загортання насіння 3–4 см. За дотримання агротехнічних вимог практично не виникає потреби у захисті посівів від бур'янів, вилягання та хвороб завдяки високій щільності стеблостою та генетичній стійкості майже проти всіх патогенів.