1 Завідувач лабораторії

кандидат сільськогосподарських наук,

старший науковий співробітник

Хоменко Світлана Олегівна

тел. 096 324 17 79

E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Вивчення колекційного матеріалу пшениці м’якої ярої та перші схрещування було розпочато у відділі селекції зернових культур Миронівської державної селекційно-дослідної станції в 1947 р. Власне селекційні роботи з ярою пшеницею далі проводились під керівництвом В.М. Ремесла.                                                               У різний час селекцією цієї культури займались кандидати сільськогосподарських наук П.М. Коротін, Л.О. Животков, К.М. Куреня, понад 14 років її очолювала кандидат біологічних наук Т.А. Пежемська (1970–1984). Майже на 8 років селекційну роботу з м’якою ярою пшеницею було припинено. У 1992 р. на базі відділу селекції пшениці селекцію культури відновив кандидат сільськогосподарських наук В.А. Власенко. У 1993 р. розпочато також роботи з твердою ярою пшеницею. В.А. Власенко очолив створену в 1998 р. лабораторію селекції ярої пшениці, якою керував до 2003 р. Майже двадцять років працювала з культурою селекціонер В.Й. Солона, яка у 2004–2009 рр. очолювала підрозділ.                  

З 2009 р. лабораторією керує кандидат сільськогосподарських наук С.О. Хоменко. Нині під її керівництвом працюють наукові співробітники аспірантки М.В. Федоренко та І.В. Федоренко, молодші наукові співробітники Є.А. Кузьменко та Р.М. Близнюк. За період селекційної роботи з цією культурою створено 24 сорти пшениці м’якої ярої, з яких районовано 11, та 4 сорти твердої ярої пшениці, з яких районовано 3. Найбільші площі займали сорти Миронівська яра, Колективна 3, Елегія миронівська та Струна миронівська.             Основні напрями діяльності лабораторії:

2

- створення сортів інтенсивного типу та скоростиглих сортів пшениці м’якої ярої з урожайністю 50–65 ц/га, високою адаптивністю, посухостійких, стійких до вилягання та грибних хвороб, з високою хлібопекарською якістю зерна;

- створення сортів пшениці ярої твердої з урожайністю 45–60 ц/га, високою якістю зерна (для макаронних виробів), посухостійких, стійких проти найбільш поширених грибних хвороб;

- створення нового селекційного матеріалу з високим адаптивним потенціалом, робочих колекцій пшениці ярої за окремими ознаками та їхнім комплексом, генетичних колекцій основних селекційних ознак;

– наукове керівництво аспірантами зі спеціальності «селекція і насінництво».

DSC 0833