zavidyvachОбов’язки завідувача виконує

Правдзіва Ірина Володимирівна

тел.: 097 961 24 13

Лабораторію технології зерна (з 1977 р. лабораторія якості зерна) створено в 1968 р. Понад 30 років (1968–1999) підрозділ очолював кандидат сільськогосподарських наук, старший науковий співробітник Микола Іванович Блохін, який був членом наукової Ради з підвищення якості зерна Відділення рослинництва та селекції ВАСГНІЛ, членом ради Координаційного центру країн Ради Економічної Взаємодопомоги (РЕВ), організованого на базі Всесоюзного селекційно-генетичного інституту. М.І. Блохін розробив прилад для відмивання клейковини (Авторське свідоцтво СРСР № 1026052).

Понад 27 років (1969–1997) присвятила дослідженням у цій галузі кандидат сільськогосподарських наук Галина Мойсеївна Блохіна (Ковбасенко).Лаб jpg У 2000–2012 рр. лабораторію очолював заступник директора з наукової роботи та інноваційної діяльності кандидат біологічних наук, старший науковий співробітник Василь Трохимович Колючий. Ним удосконалено ряд методик оцінки якості зерна, зокрема розроблено напівмікрометод визначення індексу деформації клейковини за допомогою приладу ІДК (показник ВДК).

Керівники лабораторії є співавторами Державних стандартів на зерно пшениці.

Лаб

Нині в лабораторії проводять:

фізичний аналіз зерна (маса 1000 зерен, натура зерна, склоподібність, зараження шкідниками тощо);

– аналіз борошна (визначення вмісту білка, показника седиментації, кількості та якості сирої клейковини; визначення фізичних властивостей тіста на альвеографі та фаринографі);

       аналіз хліба (об’ємний вихід, пористість м’якушу, загальна оцінка).

Співробітники лабораторії крім хлібців для оцінки якості зерна нових сортів майстерно випікають також чудові українські короваї.

IMG 1571zНині під керівництвом І.В. Правдзівої працюють науковий співробітник Н.В. Василенко, молодші наукові співробітники Л.В. Шкребтієнко, Н.П. Булгакова, І.І. Місюра.Лаб zrjpg

-